عضو شوید



:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



به وبلاگ من خوش آمدید

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان نرم افزار حسابداری و آدرس hnoviniha.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.







نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

آمار مطالب

:: کل مطالب : 87
:: کل نظرات : 0

آمار کاربران

:: افراد آنلاین : 1
:: تعداد اعضا : 0

کاربران آنلاین


آمار بازدید

:: بازدید امروز : 2
:: باردید دیروز : 8
:: بازدید هفته : 115
:: بازدید ماه : 381
:: بازدید سال : 775
:: بازدید کلی : 3179

RSS

Powered By
loxblog.Com

نرم افزار حسابداری

با این 8 ویژگی مدیر مالی موفقی باشید!
دو شنبه 31 خرداد 1400 ساعت 10:31 | بازدید : 217 | نوشته ‌شده به دست المیرا ممحمدی | ( نظرات )

مدیر مالی، فردی است که مسئولیت سلامت مالی یک سازمان و یا شرکت بر عهده اوست. از طرف دیگر، چنین فردی در رشد یک ارگان، نقش قابل توجهی دارد. همگام شدن با پیشرفت‌های تکنولوژیک و هم‌چنین نظارت کامل بر امور مالی یک شرکت از جمله وظایف وی به شمار می‌رود. اگر این فرد بتواند وظایف خود را به نحو بهتر و شایسته‌تر به انجام برساند باعث پیشرفت در یک سازمان خواهد شد. استفاده از نرم افزار حسابداری هوشمند نوین می‌تواند به مدیران مالی کمک کند تا بتوانند مجموعه این وظایف خود را به خوبی انجام دهند و گزارش‌های مربوط به مسائل مالی و فعالیت‌های سرمایه گذاری را تهیه نمایند و در راستای اهداف مالی بلند مدت سازمان، استراتژی و برنامه مناسب، پیشنهاد دهند.

مدیران مالی می‌توانند به هیات مدیره یک شرکت کمک کنند تا آن‌ها بتوانند تصمیماتی را اتخاذ کنند که در سازمان و رشد و پیشرفت آن اثر گذار است. این افراد هم‌چنین لازم است به افراد تحت امر خود نیز کمک کنند تا بتوانند به راحتی از پس پیچ و خم‌های مدیریت مالی شرکت برآیند و بتوانند گزارش‌های پیچیده را حل و فصل نمایند. بهترین نرم افزار حسابداری در چنین شرایطی می‌تواند به کمک این افراد برآید تا از این طریق اندکی از بار مسئولیت‌های آن‌ها کاهش پیدا کند. این نرم افزار به نحوی طراحی شده که می‌تواند روند کار را برای این دسته از مدیران، تسهیل گرداند؛ چرا که در حقیقت مهم‌ترین کار مدیران مالی این است که با تکنولوژی و فناوری، همگام شوند تا بتوانند زمان ارائه گزارش‌های مالی را کوتاه‌تر گردانند.

مدیریت مالی چیست؟ (تعریف مدیریت مالی به زبان ساده)

مدیریت مالی عبارت است از: به کار گیری قواعد و مفاهیم اقتصادی؛ تا از این طریق بتوان به تصمیم گیری پرداخت و مسائل را حل و برطرف کرد. در حقیقت و به زبان ساده می‌توان گفت این عبارت، به معنای مدیریت اقتصاد کاربردی است. در گذشته مدیریت مالی هر کسب و کار توسط حسابداران و به صورت دستی با چک کردن و ثبت‌کردن دفاتر حسابداری انجام می‌شد اما امروزه و با پیشرفت دانش و تکنولوژی تقریبا می‌توان گفت که هیچ شرکت یا سازمانی بدون استفاده از سیستم حسابداری، داده‌های مالی خود را پیش نمی‌برد. در زمان حال نیز استفاده از نرم افزار حسابداری تحت وب رواج یافته و کار حسابداران و مدیران مالی را آسان کرده است. حسابداری انلاین کمک می‌کند تا به سادگی در هر مکان و زمان بتوانید به مدیریت مالی کسب و کارتان بپردازید.

مدیر مالی کیست؟

در حال حاضر، مدیریت مالی به عنوان سمتی ارزشمند در سازمان‌ها پذیرفته شده است. مدیر مالی در این شرکت‌ها کسی است که مسئولیت مدیریت، برنامه‌ریزی، کنترل و سازماندهی تمامی امور مالی را بر عهده دارد. چنین فردی برای انجام این امور باید دارای تخصص و تجربه کافی باشد. تمامی تصمیم‌گیری‌های مرتبط با سرمایه‌گذاری بر روی دارایی‌های ثابت و جاری، با نظارت چنین فردی انجام می‌شود و در حقیقت، کیفیت انجام این امور، در افزایش و یا کاهش یافتن منابع بسیار اثر‌گذار است.

وظایف مدیران مالی در سازمان‌ها

از جمله مهم‌ترین وظایف مدیران مالی در سازمان‌ها، برآورد هزینه و سرمایه است. چراکه کسب و کار این افراد، به طور مستقیم با مقوله سرمایه و افزایش آن، در ارتباط است. این افراد در سازمان‌ها وظیفه دارند تا موجبات افزایش درآمد را فراهم نمایند و از طرف دیگر بسیاری از هزینه‌های جاری را بر اساس سرمایه کنونی، برآورد کنند. لازم است تا این افراد در تصمیم‌گیری‌های مالی خود برای شرکت مورد نظر، وضعیت فعلی کسب و کار را در نظر بگیرند و سپس سعی نمایند تا بر پایه مهم‌ترین نیازها و برای رفع آن‌ها هزینه کنند. توانمندی مدیران مالی یک سازمان برای بهینه‌سازی امور مالی نیز بسیار حائز اهمیت است. چنین افرادی هم‌چنین وظیفه دارند تا با انجام بررسی‌ها و تحلیل‌های لازم، ساختار سرمایه را مشخص کنند. تعیین منابع مالی نیز از دیگر وظایف مدیران مالی است.

اهداف مدیریت مالی

به طور کلی، هدف از مدیریت مالی در یک سازمان، بقای آن ارگان است. جلوگیری از بروز مشکلات مالی و ورشکستگی یک سازمان نیز از هدف‌هایی است که مدیریت مالی برای دستیابی به آن شکل گرفته است. پیشی گرفتن از رقبای کاری، به حداکثر رساندن میزان فروش، افزایش سهم بازار، به حداقل رساندن هزینه‌ها و به حداکثر رساندن سود و هم‌چنین افزایش دادن رشد پیوسته یک سازمان، از اهداف ایجاد این شغل در شرکت‌های مختلف به شمار می‌رود.

چگونه یک مدیر مالی موفق باشیم؟

برای اینکه بتوانید در شغل خود، یعنی در مدیریت مالی یک سازمان، به عنوان یک فرد موفق ظاهر شوید لازم است چند ویژگی اساسی داشته باشید. در ادامه به بیان 8 ویژگی لازم برای این موفقیت در این کسب و کار خواهیم پرداخت.

1- داشتن علم و تحصیلات مرتبط

مدیران مالی شرکت‌ها، باید بر فرآیندهای دقیق مالی و استانداردهای حسابداری، تسلط کافی داشته باشند. از این رو داشتن تحصیلات آکادمیک در این حوزه، ضروری است.

2- تجربه و مهارت حسابداری

علاوه بر تحصیلات تئوریک، چنین افرادی باید به میزان کافی، تجربه داشته باشند تا بتوانند بحران‌های ایجاد شده را حل کنند. در غیر این صورت، شرکت به ورشکستگی خواهد افتاد.

3-علم آموزی همیشگی

در علم حسابداری و مدیریت مالی، استراتژی‌ها به طور دائم در حال تغییرند. بنابراین مدیران مالی موفق، کسانی هستند که با ظهور هر استراتژی، آن را می‌آموزند و در محیط کار از آن استفاده می‌کنند.

4- در نظر گرفتن اهداف کوتاه مدت و بلند مدت

در نظر گرفتن این اهداف، به مدیران مالی کمک می‌کند تا بتوانند آینده را پیش بینی کنند و برای آن برنامه‌ریزی نمایند.

5- روابط عمومی بالا

مدیران موفق، همیشه خوش برخوردند و با اخلاق خوب به دیگران انگیزه فعالیت می‌دهند و با دیگر شرکت‌ها و مدیران مالی نیز تعامل خوبی برقرار می‌کنند.

6- دقیق بودن

این ویژگی از مشخصاتی است که کمک می‌کند تا مدیران مالی بتوانند جزئیات را به طور دقیق در نظر بگیرند. چراکه این کار با اعداد و ارقام دقیق سر وکار دارد.

7- همگام با دانش روز

مدیران مالی موفق، افرادی هستند که از فناوری‌های نوین از جمله انواع نرم افزارهای مالی بهره می‌برند تا کار خود را دقیق‌تر و با سهولت بیشتری انجام دهند.

8- مدیر و مدبر بودن، آینده نگری و مهارت حل مساله

دارا بودن این ویژگی‌ها کمک می‌کند تا مدیر بتواند با مشکلات رو به رو شود و قادر باشد به موقع، بحران‌های پیش آمده در محیط کار را حل و فصل نماید و با آینده‌نگری دقیق، از پیشرفت بیشتر آن‌ها جلوگیری کند.

سخن آخر

همان‌طور که گفته شد مدیریت مالی یک سازمان، کاری دشوار است و نیازمند تخصص و مهارت کافی است. از طرف دیگر میزان وظایفی که بر عهده این بخش است بسیار زیاد و طاقت فرسا است. بنابراین مدیران مالی، برای اینکه موفقیت بیشتری را کسب نمایند می‌توانند از فناوری‌های نو استفاده کنند تا از این طریق، اندکی از بار مسئولیت‌های خود را کاهش دهند. به کارگیری بهترین نرم افزارهای حسابداری هوشمند نوین می‌تواند به این افراد کمک کند تا در کسب وکار خود موفق باشند.

منبع:
[https://www.hnovin.com/successful-financial-manager-features/](https://www.hnovin.com/successful-financial-manager-features/)



:: برچسب‌ها: نرم افزار حسابداری , مدیریت مالی , مدیر مالی , هوشمند نوین , حسابداری ,
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
گزارشات مالی در حسابداری
دو شنبه 24 خرداد 1400 ساعت 10:32 | بازدید : 213 | نوشته ‌شده به دست المیرا ممحمدی | ( نظرات )

گزارشات مالی، یکی از اسناد بسیار مهم شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی به شمار می‌رود. این اسناد نشان می‌دهند که وضعیت سلامت آن شرکت در طی یک بازه زمانی خاص، چگونه است. فراهم نمودن گزارش‌های مالی، در زمینه تصمیم گیری در مورد آینده یک شرکت و یا بنگاه اقتصادی، اهمیت بسیار زیادی دارد. این اسناد می‌توانند اطلاعات بسیاری را در زمینه سودآوری یک سازمان و ثبات مالی آن در اختیار صاحبان کسب و کارها و مراجع قانونی قرار دهند. این اسناد در دفاتر قانونی ثبت می‌شوند. بنابراین باید با دقت جمع آوری گردند. در حال حاضر برای دقت بیشتر در انجام این امور، گزارش‌های مالی به وسیله نرم افزارهایی تهیه و تدوین می‌شوند. نرم افزار حسابداری هوشمند نوین به نحوی طراحی شده که می‌تواند جزئیات و اطلاعات دقیق مالی را به زبانی قابل فهم و کاربردی برای صاحبان کسب و کارها فراهم نماید و آن‌ها را به صورت کلی و یا بخش بخش در اختیار این دسته از مدیران قرار دهد.

گزارش مالی چیست؟

به طور کلی می‌توان گفت صورت‌ها و یا گزارش‌های مالی، از جمله اسنادی به شمار می‌روند که می‌توانند اطلاعات و جزئیات مالی مربوط به یک شرکت را در یک زمان مشخص ارائه دهند. از جمله این اطلاعات می‌توان دارایی‌های یک واحد تجاری، بدهی‌های آن شرکت، حقوق صاحبان سهام، درآمدها و هزینه‌های آن، جریان وجوه نقد و … را نام برد. لازم است بدانید که بررسی تمامی این موارد در بیشتر مواقع با حسابرسی‌های سالانه انجام می‌گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید به مقاله «گزارش فصلی چیست؟» مراجعه نمایید.

انواع گزارشات مالی

انواع گزارشات مالی

  • ترازنامه
  • در ترازنامه که بیلان کار نیز نام گرفته است، وضعیت دارایی‌ها، بدهی‌ها، حقوق سهامداران و … ذکر شده است. ترازنامه، میزان دقیق دارایی یک مجموعه را نشان می‌دهد و بدهی‌های آن را مشخص می‌کند.
  • صورت سود و زیان
    صورت سود و زیان گزارش‌های مالی، نشان می‌دهد که سهام یک شرکت به چه میزانی ارزشمند است. در حقیقت هر چه سوددهی یک شرکت بیشتر باشد خریداران بیشتری برای سرمایه‌گذاری ترغیب خواهند شد. میزان فروش شرکت، هزینه‌های جاری، دارایی‌ها و … در این صورت‌حساب درج می‌گردند.
  • صورت جریان وجوه نقد
    این عامل نشان‌دهنده گردش نقدینگی یک شرکت در مدت زمان یک ساله است و مصارف مختلف وجوه نقد در یک سازمان و منابع مصرف آن‌ها را نشان می‌دهد.
  • گزارشات تنخواه
    در این گزارش‌ها تمامی مخارج و هزینه‌های جزئی یک شرکت که در قالب وجه نقد، کارت بانکی، چک و… در اختیار تنخواه‎ گردان قرار گرفته است نشان داده می‌شود.
  • بهای تمام شده
    این دسته از گزارش‌های مالی، بهای تمام شده تولیدات، به ویژه در واحدهای صنعتی را مورد محاسبه قرار می‌دهند تا از این طریق، مدیران بتوانند کنترل خود را بر روی هزینه‌های مواد، دستمزد و… اعمال نمایند.
  • موجودی انبارها
    از طریق این گزارش، صاحبان کسب و کار می‌توانند موجودی کالاهای خود را در انبارهای مختلف و شعب متعدد مورد بررسی قرار دهند. گزارشات انبار در مشاغل قروشگاهی، تولیدی‌ها و کسب و کارهایی که نیاز به انبار دارند بسیار مفید و البته ضروری است. این قابلیت در نرم افزار حسابداری فروشگاهی، تولیدی و دیگر سیستم‌های حسابداری ما، به سادگی در دسترس کاربران قرار دارد.
  • گزارشات مالی انبار
    از طریق این گزارش، میزان ورودی کالا، میزان سفارش، حداقل و حداکثر موجودی کالا، اطلاع از ارزش تعدادی و یا ریالی کالاهای وارده و صادره و … به صورت لحظه‌ای ثبت می‌شود و در دسترس کارفرمایان قرار می‌گیرد. نرم افزار حسابداری انبار هوشمند نوین نیز به صورت تخصصی به منظور ارائه این گزارشات به صورت دقیق، اصولی و طراحی و ارائه شده است.
  • گزارشات مالی مدیریتی
    این دسته از گزارش‌ها شامل مواردی از قبیل گزارشات ترازنامه، آمار فروش، گزارشات مقایسه سالانه هزینه‌ها و درآمدها و… هستند که جهت تصمیم‌گیری‌های مدیریتی قابل استفاده اند.
  • گزارشات مالیاتی
    این دسته از اسناد، شامل اظهارنامه مالیات عملکرد به صورت سالیانه، اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به صورت فصلی، خلاصه لیست حقوق و دستمزد به صورت ماهانه و … هستند.
گزارشات مالی در حسابداری

مزایای سیستم حسابداری ارائه دهنده گزارشات مالی

– نشان دادن وضعیت سهام یک شرکت

گزارش‌های مالی به سهامداران یک شرکت نشان می‌دهند که شرکت مورد نظر از نظر وضعیت سود و زیان در چه شرایطی به سر می‌برد. این عامل در تصمیم گیری‌های آتی سهامدارن در مورد آن سازمان اثر گذار است.

– سهولت در حسابرسی قانونی

تمامی شرکت‌ها باید مالیات خود را به صورت سالیانه به دولت تحویل دهند. بنابراین تهیه گزارش‌های مالی برای پاسخگویی به نهادهای قانونی ضرورت دارد تا از این طریق وضعیت مالیاتی آن شرکت مورد بررسی قرار بگیرد.

– ارائه چشم انداز مناسب برای تصمیم گیری

گزارش‌های مالی، جریان نقدینگی در یک شرکت و میزان بدهکاری و بستانکاری آن را مشخص می‌کنند؛ بنابراین می‌توانند مرجع و منبعی برای تصمیم‌گیری در زمینه سیاست‌های مالی یک شرکت باشند.

– فراهم نمودن مقدمات برای پیشرفت یک شرکت

گزارش‌های مالی یک شرکت می‌توانند عاملی در جهت شناسایی نقاط قوت و ضعف آن به شمار روند. با شناسایی نقاط قوت و ضعف در یک شرکت، پیشرفت آن تسهیل خواهد شد و از طرف دیگر، از این طریق، جذب سرمایه صورت خواهد گرفت. لازم است بدانید که سیستم حسابداری هوشمند نوین دارای ماژول گزارش ساز برای ارائه گزارشات دلخواه و مورد نیاز مشتریان است.

گزارشات مالی مورد استفاده چه کسانی است؟

گزارش‌های مالی می‌توانند عملکرد مالی و اقتصادی یک مجموعه را مشخص کنند، بنابراین برای افراد متعددی قابل استفاده‌اند. از جمله این افراد می‌توان سرمایه گذاران، اعطا کنندگان وام و تسهیلات، تامین کنندگان کالا و خدمات، کارکنان و مدیران را نام برد. سرمایه گذاران یک شرکت برای اینکه بدانند به سرمایه گذاری خود در یک مجموعه ادامه دهند یا خیر؛ به مطالعه این گزارش‌ها نیاز دارند. اعطا کنندگان وام و تسهیلات از جمله بانک‌ها با مطالعه این اسناد تصمیم می‌گیرند به شرکت مورد نظر وام بدهند یا خیر. هم‌چنین اشخاص و شرکت‌هایی که مواد اولیه و خدمات شرکت مورد نظر را تامین می‌کنند با مطالعه این اسناد مالی تصمیم به ادامه همکاری و یا قطع رابطه، می‌گیرند. کارکنان و مدیران یک شرکت نیازمند مطالعه ترازنامه و صورت‌های مالی هستند تا تصمیمات صحیحی اتخاذ کنند.

سخن آخر
همان‌طور که می‌دانید یکی از مهم‌ترین وظایف حسابداران، تهیه گزارشات مالی است که نشان دهنده مجموعه عملکردها و فعالیت‌های مالی یک شرکت و یا بنگاه اقتصادی است. استفاده از نرم افزارهای حسابداری، تهیه این اسناد و صورت‌های مالی را بسیار آسان کرده است و از طرف دیگر، دقت آن را نیز افزایش داده و از میزان خطاهای انسانی کاسته است؛ بنابراین با استفاده از این سیستم‌ها، گزارش‌های مالی با دقتی هر چه بیشتر تهیه و تنظیم می‌شوند و در اختیار مراجع و مدیران قرار می‌گیرند.

منبع:

https://www.hnovin.com/financial-reports-accounting/



:: برچسب‌ها: نرم افزار حسابداری ,
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
اهمیت حسابداری و مدیریت مالی در رشد کسب وکارها
سه شنبه 18 خرداد 1400 ساعت 16:7 | بازدید : 212 | نوشته ‌شده به دست المیرا ممحمدی | ( نظرات )

مدیریت مالی، راهکاری است که از طریق آن می‌توان به رشد و توسعه و حفظ کسب و کارهای مختلف کمک کرد. به طور کلی می‌توان گفت صاحبان مشاغل و کسب وکارهای مختلف، از جمله شرکت‌های کوچک و بزرگ، بیشتر وقت خود را صرف فروش و یا تحویل کالا به مشتریان خود می‌کنند و یا در حال ارائه خدمت به این افراد هستند. این دسته از صاحبان مشاغل به طور معمول، زمان بسیار کمی را برای رسیدگی به امور مالی شرکت خود دارند. کاربرد نرم افزارهای حسابداری در چنین مواقعی می‌تواند به صاحبان اینگونه از مشاغل کمک کند تا بتوانند به ایجاد نظم در امور مالی خود بپردازند و از این طریق این امور را تحت کنترل و مراقبت خود در بیاورند.

حسابداری و مدیریت مالی

اهمیت حسابداری و مدیریت مالی برای شرکت ‌های کوچک

_ سرمایه گذاری و مدیریت دارایی شرکت‌های کوچک

لازم به ذکر است که یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که شرکت‌ها از جمله شرکت‌های کوچک لازم است حتما به آن توجه داشته باشند بحث سرمایه گذاری است. از طرف دیگر و علاوه بر این بخش، نگهداری و مدیریت اموال و دارایی‌های ثابت نیز، ضرورت دارد. هم‌چنین صاحبان این مشاغل باید بتوانند میزان ارزش دارایی‌های ثابت خود را برآورد نمایند. همان‌طور که می‌دانیم توجه به این نکات، از مواردی است که برای هر سرمایه گذار لازم و ضروری است. بنابراین سیستم مدیریت مالی هوشمند نوین که زیر مجموعه نرم افزار حسابداری شرکتی این مجموعه است، می‌تواند با ثبت کردن این اطلاعات به کسب و کارهای شرکتی کوچک، کمک کند و مدیران این شرکت‌ها را در جهت محاسبه ارزش و شناسایی هزینه استهلاک اموال خود، همراهی کند.

_ تهیه صورت‌های گردش پول، سوابق مالی و ترازنامه

به طور کلی، می‌توان گفت تمامی شرکت‌ها، اعم از شرکت‌های بزرگ و یا کوچک و نوپا، نیازمند استفاده از نرم افزار حسابداری هستند تا از این طریق، فرایندهایی از قبیل تهیه صورت‌های گردش پول شرکت، سوابق مالی آن سازمان، ترازنامه و.. را به انجام برسانند. در این زمینه نیز نرم افزار حسابداری هوشمند نوین می‌تواند به صاحبان مشاغل شرکتی کمک کند تا از این طریق، علاوه بر مورد ذکر شده، آن‌ها بتوانند از این سیستم نرم افزاری و هوشمند، برای رسیدگی به فرایندهای تجاری منحصر به فرد شرکت خود، از قبیل جذب و ادغام و ایجاد اسناد تلفیقی استفاده نمایند.

در این نرم افزار، می‌توان حساب‌های جداگانه‌ای را برای رسیدگی به عناصر تجاری از قبیل سهام، دارایی‌ها، درآمدهای شرکت و بدهی‌های آن، هزینه‌ها و… ایجاد نمود. با استفاده از این امکان، صاحبان کسب و کارهای شرکتی، هم‌چنین می‌توانند هر گونه از حساب‌های خود را با کدهای مربوط به آن، در دفترچه راهنما، منطبق کنند و سپس سیستم کلی را به نحوی تنطیم نمایند که معاملات خاص را به طور خودکار در حساب، تطبیق دهد و آن را ثبت نماید.

_ فراهم کردن اطلاعات لازم برای برنامه ریزی‌های مالی شرکت‌های کوچک

یک مدیر مالی و یا سیستم حسابداری کارآمد، لازم است تا حتما بتواند اطلاعات مورد نیاز برای برنامه ریزی‌های مالی یک شرکت را فراهم نماید. از جمله این اطلاعات می‌توان بودجه، نظارت سازمانی، تدوین سیاست‌ها و تصمیم گیری‌ها و هم‌چنین ارزیابی عملکرد کارکنان فعال شرکت در حوزه حسابداری را نام برد. از طرف دیگر نرم افزار حسابداری مطلوب و مناسب، می‌تواند در ثبت و گزارش داده‌های مالی کسب و کارها نیز کمک قابل توجهی به صاحبان مشاغل کند.

استفاده از  نرم افزار حسابداری می‌تواند در رشد و سوددهی کسب و کارهای شرکتی شما، نقش قابل توجهی داشته باشد. بنابر این عوامل، سیستم حسابداری شرکتی که توسط هوشمند نوین طراحی شده است می‌تواند اطلاعات مالی شرکت، فعالیت‌های عملیاتی و جریان وجوه نقد را در یک دوره حسابداری خاص و براساس اصول تعیین شده توسط یک مرجع تنظیم کننده استاندارد، ارائه دهد.

  نرم افزار حسابداری هوشمند نوین

_ مدیریت مالی شرکت‌های کوچک و نوپا

همان‌طور که می‌دانیم شرکت‌های کوچک و شرکت‌هایی که به تازگی تاسیس شده‌اند، به طور معمول با مشکلاتی در زمینه بیمه و مالیات مواجه هستند. این گونه از کسب و کارهای تازه تاسیس، هم‌چنین در زمینه حقوق و دستمزد کارکنان خود، کسری‌های حقوقی و قانونی، میزان اضافه کاری‌ها و مرخصی‌های کارکنان هر بخش، حقوق بنیان گذاران و سهامداران شرکت و … با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کنند. بنابراین کاربرد یک سیستم نرم افزاری و حسابداری که بتواند انواع گزارش‌های مالی و مالیاتی آن‌ها را ثبت کند و ترازنامه، نقدینگی و سیستم دارایی‌های ثابت آن‌ها را گزارش کند، می‌تواند به رشد و توسعه کسب و کارآن‌ها کمک کند و به حل مشکلات آن‌ها، یاری برساند. بنابراین به کارگیری نرم افزار حسابداری و مدیریت مالی هوشمند نوین، می‌تواند با توجه به قابلیت‌هایی که در این زمینه‌ها دارد به صاحبان کسب و کارهای شرکت‌های کوچک و بزرگ و شرکت‌های تازه تاسیس، کمک کند.

ویژگی‌ های نرم افزار مدیریت مالی هوشمند نوین

با استفاده از این سیستم نرم افزاری، صاحبان کسب و کارهای شرکتی می‌توانند صورت حساب سود و زیان و تحریر دفاتر مالی خود را به سادگی فراهم نمایند. تهیه مغایرت بانکی خودکار از دیگر ویژگی‌های این نرم افزار حسابداری است همچنین با استفاده از این سیستم، می‌توان کالاهای مختلف را بر اساس کد آن کالا و جستجو بین حروف، به راحتی پیدا کرد. این نرم افزار، کاربری بسیار آسانی دارد و برای کسب و کارهای کوچک و بزرگ مناسب است.

سخن آخر

سیستم مدیریت مالی هوشمند نوین قادر است با توجه به نوع کسب و کارهای شرکت‌های بزرگ و کوچک، خدمات متفاوتی را به مدیران این مجموعه‌ها ارائه دهد. از جمله این شرکت‌ها، می‌توان شرکت‌های حمل و نقل و خدماتی، شرکت‌های کوچک تازه تاسیس و نوپا، شرکت‌های تولید کننده و پخش و …را نام برد. با استفاده از این سیستم نرم افزاری می‌توانید به ویژگی‌های بسیاری دست یابید. از جمله این امکانات، می‌توان به امکان ثبت اسناد مالی شرکت و حسابداری آن از جمله درآمدها، هزینه‌ها، پرداخت‌ها و دریافت‌ها به صورت خودکار و کاملا اتوماتیک، اشاره کرد. بنابراین صاحبان کسب و کارهای کوچک می‌توانند از طریق نرم افزار حسابداری هوشمند نوین به رشد و توسعه کار خود بپردازند. اگر شما هم در زمره مدیران و مسئولان شرکت‌های کوچک و یا بزرگ هستید می‌توانید از امکانات این سیستم‌ها، بهره مند گردید.

منبع:

https://www.hnovin.com/importance-financial-management/

 


:: برچسب‌ها: اهمیت حسابداری , مدیریت مالی , نرم افزار حسابداری ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
فاکتورهای مهم در انتخاب بهترین نرم افزار شرکتی
سه شنبه 11 خرداد 1400 ساعت 16:28 | بازدید : 187 | نوشته ‌شده به دست المیرا ممحمدی | ( نظرات )

بهترین نرم افزار شرکتی برای سازمان‌ها و شرکت‌های کوچک و بزرگ باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟ چگونه در انتخاب یک نرم افزار حسابداری مناسب برای شرکتمان موفق عمل کنیم؟ نرم افزار شرکتی ابزاری بسیار مفید و کاربردی برای کسانی است که تمایل دارند کسب وکار خود را رشد و توسعه دهند و از طریق طبقه‌بندی و حفظ داده‌های مهم، آن را حفظ کنند. به طور معمول صاحبان مشاغل مختلف شرکتی علاقه دارند تا وقت خود را بیش از هر چیز، صرف خرید و فروش محصولات و تحویل به موقع و درست آن‌ها کنند و یا به نحو بهتری، به ارائه خدمات بپردازند. این دسته از افراد برای رسیدگی به انواع گزارش‌های مالی خود، زمان کم‌تری در اختیار دارند. نرم‌افزار حسابداری شرکتی که توسط هوشمند نوین طراحی شده است می‌تواند در چنین شرایطی به کمک صاحبان این دسته از مشاغل بیاید تا از این طریق، این افراد بتوانند به ایجاد نظم در صورت حساب مالی شرکت خود، اقدام نمایند. در ادامه به بیان چند فاکتور مهم در انتخاب بهترین نرم افزارهای حسابداری شرکتی خواهیم پرداخت.

1_ ساده سازی اطلاعات مالی و جذب و ادغام آنها

یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب بهترین نرم افزار حسابداری شرکتی، این است که چنین سیستمی باید بتواند اطلاعات مالی را ساده سازی کند و به تجزیه و تحلیل این اطلاعات بپردازد. سیستم حسابداری شرکتی هوشمند نوین در این زمینه می‌تواند به یاری بسیاری از مشاغل بیاید چرا که این سیستم، به منظور ساده‌سازی و حفظ اطلاعات مالی در شرکت‌های مختلف خدماتی و حمل و نقل، شرکت‌های کوچک و نوپا، شرکت‌های تولیدی و پخش و… طراحی شده است. از طرف دیگر با استفاده از این نرم افزار می‌توان به حفظ اطلاعات مالی، پرداخت و صورت‌های نهایی حساب‌ها را جمع آوری کرد؛ هم‌چنین حفظ و بررسی صورت‌های وام‌های نقدی، تجزیه و تحلیل و تفسیر نتایج مالی شرکت‌ها نیز با به کارگیری این سیستم، امکان پذیر می‌شود. این نرم افزار در مواقعی مانند موارد خاص، از قبیل جذب و ادغام، نیز قابل کاربرد است.

2_ تهیه صورت‌های گردش پول و امور مربوط به آن

یکی‌دیگر از فاکتورهای لازم برای انتخاب بهترین نرم افزار شرکتی هوشمند نوین این است که این سیستم دارای فرایندهایی متنوع است. از جمله این فرایندها می‌توان تهیه صورت‌های گردش پول، سوابق مالی، ترازنامه و… را نام برد. به طور معمول از این موارد، در زمینه رسیدگی به فرایندهای تجاری منحصر به فرد شرکتی از جمله جذب، ادغام، ایجاد اسناد تلفیقی و.. استفاده می‌شود.

3_ ایجاد گزارش‌های مالی داخل شرکت

همان‌طور که می‌دانیم یک حسابداری پیشرفته شرکتی، شامل ایجاد منظم انواع گزارش‌هایی است که در داخل شرکت مورد نظر، مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین و با به کارگیری سیستم نرم افزاری هوشمند نوین، این امکان برای صاحبان کسب و کارهای متنوع شرکتی فراهم می‌شود که از طریق آن بتوانند به آسانی انواع گزارش‌ها را از جزئیات صورت‌های مالی شرکت مورد نظر و حساب‌های آن، ایجاد نمایند. پس از این امر، آن‌ها می‌توانند صورت‌های مالی فراهم شده را جهت تایید نهایی، به نهادهای نظارتی تحویل دهند.

ایجاد گزارش‌های مالی

4_ فراهم نمودن اطلاعات مورد نیاز برای برنامه‌ریزی‌های مالی آتی شرکت

به طور کلی لازم به ذکر است که سیستم‌های نرم افزاری حسابداری شرکتی و بهترین آن‌ها باید بتوانند اطلاعات مورد نیاز برای برنامه ریزی‌های مالی و آتی آن شرکت را فراهم نمایند. از جمله این برنامه ریزی‌ها می‌توان بودجه شرکت، نظارت سازمانی، تدوین سیاست‌ها و تصمیم گیری‌ها را نام برد. نرم افزار حسابداری شرکت‌های بزرگ و کوچک هوشمند نوین به نحوی طراحی شده که دارای این قابلیت است تا بتواند علاوه بر موارد ذکر شده، به ارزیابی عملکرد کارکنان فعال در حوزه حسابداری که برای مدیریت کارآمد شرکت مورد نظر، مفید است اقدام نماید. چنین نرم افزاری برای ثبت و گزارش داده‌های مالی کسب و کارهای شرکتی نیز موثر و مناسب خواهد بود.

این سیستم، هم‌چنین امکان چاپ لوگو در فاکتورهای شرکت‌های مختلف را دارد. از طرف دیگر و از دیگر امکانات این نرم افزار می‌توان امکان جستجوی پیشرفته بر روی این فاکتورها را نام برد. بنابر این عامل صاحبان کسب و کارهای شرکتی مختلف، بر اساس آیتم‌های متنوع می‌توانند به راحتی، فاکتور مورد نظر را پیدا کنند و آن را مورد استفاده قرار دهند.

5_ ارائه خدمات متنوع در حوزه نرم افزارهای حسابداری شرکتی

همان‌طور که می‌دانیم کسب و کارهای شرکتی، دارای تنوع بسیار بالایی هستند. بنابراین و با توجه به گستردگی این مشاغل، سیستم حسابداری و به عبارت دیگر بهترین سیستم شرکتی هوشمند نوین، به نحوی طراحی و تولید شده که می‌تواند خدمات متنوعی را در این زمینه‌ها به صاحبان کسب و کارهای شرکتی ارائه دهد. بنابراین از این نرم افزار می‌توان در شرکت‌های حمل و نقل استفاده نمود. از جمله این مراکز می‌توان آژانس‌ها و ترمینال‌های مسافربری و شهرداری‌ها و.. را نام برد.

از طرف دیگر این سیستم قابل کاربرد در شرکت‌های کوچک و نوپا است. از جمله این شرکت‌ها می‌توان شرکت‌هایی را نام برد که تازه تاسیس هستند و با مشکلاتی در زمینه بیمه، مالیات، حقوق و دستمزد، میزان اضافه‌کاری‌ها، مرخصی‌ها و… سر و کار دارند. هم‌چنین شرکت‌های تولیدی و پخش نیز می‌توانند از خدمات این سیستم، بهره‌مند گردند. در این نرم افزار برای این دسته از کسب وکارها ماژول‌هایی مانند ورود و خروج مواد، میزان استفاده از مواد اولیه و هم‌چنین ایجاد قیمت تمام شده کالاهای تولیدی، طراحی و اجرا شده است که می‌تواند در مدیریت دارایی، به آن‌ها کمک کند. در این زمینه و برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به مقاله «با انواع نرم افزار حسابداری شرکتی آشنا شوید!» رجوع کنید.

 

سخن آخر
بهترین نرم افزار شرکتی
 دارای ویژگی‌هایی از قبیل کاربری آسان و امکانات کاربردی بسیاری است. این سیستم همان‌طور که پیش از این نیز اشاره شد جهت کسب و کارهای کوچک و بزرگ شرکتی مناسب است. بهترین برنامه شرکتی هوشمند نوین هم‌چنین می‌تواند به کمک بسیاری از مشاغل شرکتی بیاید تا از این طریق، آن‌ها بتوانند سیستم حقوق و دستمزد شرکت خود را مدیریت کنند و سیستم پروژه‌های خود را تحت کنترل در بیاورند. این سیستم هم‌چنین قابلیت استفاده چند کاربر به صورت همزمان را نیز فراهم خواهد کرد. بنابراین اگر از جمله کسب و کارهای شرکتی هستید که می‌خواهید اسناد حسابداری شرکت خود از قبیل درآمدهای شرکت، هزینه‌های پرداخت شده و دریافتی‌ها را ثبت و مدیریت کنید می‌توانید از این سیستم بهره‌مند گردید.
منبع:                       https://www.hnovin.com/best-corporate-software/
 


:: برچسب‌ها: نرم ‌افزار حسابداری شرکتی , نرم افزار حسابداری , هوشمند نوین ,
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
پخش مویرگی چیست؟
شنبه 8 خرداد 1400 ساعت 12:31 | بازدید : 202 | نوشته ‌شده به دست المیرا ممحمدی | ( نظرات )

پخش مویرگی چیست؟ در این مطلب قصد داریم تا شما را کاملا با این قابلیت فروش آشنا کنیم. نرم افزار حسابداری پخش مویرگی هوشمند نوین یک راهکار ویژه نرم افزاری برای انجام عملیات حسابداری برخی شرکت‌های پخش به شمار می‌رود. این سیستم به نحوی طراحی شده که با هزینه بسیار مناسبی می‌تواند نیازهای این قبیل شرکت‌ها را برآورده سازد. در دسترس بودن محصول و نحوه دستیابی به آن، بر تقاضای مشتری تأثیرگذار است. پخش مویرگی یک عنصر اصلی در تمام استراتژی‌های بازاریابی است که حول محور محصول می‌چرخد. این کار به شما کمک می‌کند تا به نوعی به مشتری برسید و درآمد و آگاهی از برند خود را به حداکثر برسانید.

در شرکت‌های پخش و گاها شرکت‌های تولیدی و کارخانجات اغلب از این ماژول استفاده می‌شود. این ماژول را می‌توان بر روی نرم افزار حسابداری تولیدی و پخش اضافه نمود که به منظور بهبود بخشیدن به راندمان مالی این قبیل مشاغل و مراکز پخش و شرکت‌ها، گسترش یافته است. در حقیقت این سیستم نرم افزاری، به صاحبان کسب وکارها کمک می‌کند تا بتوانند حساب‌های مالی خود را ساده‌تر گردانند و از این طریق، از منابع انسانی و زمان خود، بهره‌برداری بهتر و مناسب‌تری داشته باشند. لازم به ذکر است که برنامه پخش مویرگی، در نسخه نوین پلاس هوشمند نوین، وجود دارد.

پخش مویرگی چیست؟

نرم افزار حسابداری سوپر مارکت

به طور کلی لازم به ذکر است که استفاده از نرم افزارهای حسابداری موجب می‌شود تا در امر محاسبات اجناس و هم‌چنین فروش آن‌ها، امنیت خاطر قابل توجهی، ایجاد شود. از طرف دیگر کاربرد این نرم افزار موجب می‌شود تا تعداد مشتریان یک مرکز پخش نیز به دلیل منظم بودن محاسبات و عدم ایجاد مشکل در انتقال محصولات، افزایش قابل توجهی پیدا کند. لازم به ذکر است که نرم افزار حسابداری پخش مویرگی، به طور خاص و متناسب با نیازهای یک مرکز پخش یا کارخانجاتی که اقدام به پخش محصولات خود می‌کنند، طراحی و تدوین شده است؛ بنابراین نیازهای اینگونه از مشاغل از جمله ثبت و چاپ فاکتورهای خرید و فروش را برآورده می‌سازد و قابلیت اتصال به کارتخوان بانکی و بارکدخوان را نیز دارد. از طرف دیگر این سیستم، دارای امکانات کاربردی است که در حین کار به کمک صاحبان این کسب وکارها خواهد آمد.

پخش مویرگی سرد چیست؟

به طور معمول، تولید کنندگان کالاهای مختلف، نیازمند ایجاد یک شبکه منسجم و هدفمند هستند تا از این طریق بتوانند به ایجاد بازار فروش و جذب مخاطب، اقدام نمایند. در حال حاضر، دوام هر مجموعه وابستگی کاملی به میزان فروش آن مجموعه دارد. بنابراین از روش‌های مختلفی برای ایجاد شبکه‌های فروش کالا، استفاده می‌شود. یکی از این روش‌های فروش کالاها، ایجاد شبکه پخش مویرگی است. پخش مویرگی، خود، شامل دو شاخه است که به نام‌های پخش مویرگی سرد و گرم شناخته می‌شوند.

در شیوه پخش مویرگی سرد، بازاریابی و فروش محصولات و هم‌چنین تحویل آن‌ها به خریداران و فروشگاه‌ها، در طی دو مرحله انجام می‌گیرد. در مرحله اول این اقدام، بازاریاب با حضور در محل، اقدام به معرفی یک کالا به فروشنده می‌کند و در صورتی که از طرف آن فروشنده، درخواست، داشته باشد فاکتور آن را صادر می‌کند. در مرحله دوم این کار و برای انجام پروژه پخش مویرگی سرد، ماشین حمل محصولات، به آدرسی که از قبل مشخص شده است مراجعه می‌کند و اجناس خود را طبق فاکتور، به فروشنده تحویل می‌دهد. پخش مویرگی سرد در مواقعی کاربرد دارد که کالاهای مورد نظر، دارای تاریخ انقضا نیستند و از جمله مایحتاج ضروری به شمار نمی‌روند.

نرم افزار پخش مویرگی هوشمندنوین به نحوی طراحی شده که قادر است عملیات حسابداری شرکت‌های پخش مویرگی را به بهترین نحو انجام دهد. این نرم افزار برای صنعت پخش و توزیع، متناسب با بازارهای ایران طراحی شده است. این سیستم نرم افزاری، سیستمی کاملا یکپارچه است و برای واحدهای مختلف فروش و توزیع در حوزه‌های پخش مواد غذایی، پخش لبنیات، پخش محصولات آرایشی و بهداشتی، لوازم پزشکی و … مناسب است. از طرف دیگر، صاحبان فروشگاه‌های کوچک، سوپرمارکت‌ها، خرده فروشی‌ها و تک فروشی‌ها نیز می‌توانند از این سیستم استفاده کنند.

ویژگی‌های بهترین نرم افزار حسابداری پخش مویرگی

نرم افزار حسابداری هوشمند نوین دارای ویژگی‌های کاربردی بسیار زیادی است. یکی از مهم‌ترین این ویژگی‌ها، طراحی ساده و پنل کاربری آسان آن است که به شیوه‌ای کاملا استاندارد، طراحی شده است. در عین حال، این سیستم، تمامی جزئیات مورد نظر و دلخواه فروشندگان و پخش کنندگان محصولات را پاسخ می‌دهد. یکی دیگر از ویژگی‌های این سیستم نرم افزاری حسابداری، داشتن محیط گرافیکی بسیار مناسب است که موجب می‌شود کاربران این نرم افزار با استفاده مکرر از این سیستم، خسته نشوند. از دیگر ویژگی‌های این سیستم یکپارچه، آلارم تاریخ انقضای محصولات است که می‌تواند به فروشندگان اینگونه محصولات، کمک قابل توجهی نماید.

بهترین نرم افزار حسابداری هوشمند نوین

هم‌چنین تعیین چند قیمت برای یک کالا، چاپ اتیکت قیمت برای محصولات و قیمت گذاری دستی و اتوماتیک و گزارش‌های سریع و متنوع نیز از دیگر مزایای به کارگیری بهترین نرم افزار حسابداری هوشمند نوین است. از طریق کاربرد این سیستم، هم‌چنین امکان تعریف و چاپ بارکد محصولات برای فروشندگان، به صورت کاملا خودکار و اتوماتیک، فراهم می‌شود و صاحبان کسب و کارهای فروشگاهی، می‌توانند از این سیستم به منظور تعیین سقف سفارش محصولات خود و هم‌چنین ثبت اسناد حسابداری از جمله درآمدها، هزینه‌های فروشگاه، پرداخت‌های خود، دریافت‌ها و … استفاده کنند.

در این سیستم، امکان ثبت منطقه و مسیر وجود دارد و برنامه ریزی ویزیت‌ها نیز بر اساس آن تعیین شده است. از طرف دیگر در این سیستم نرم افزاری فروشگاهی، سقف فروش برای هر کالا و در ازای هر ویزیتور تعیین و مشخص شده است. امکان مشخص کردن خط فروش برای کالا نیز از دیگر قابلیت‌های این سیستم کاربردی است. در این سیستم، هم‌چنین امکان تعریف تخفیفات به صورت‌های خطی، پلکانی، مبلغی، درصدی، بسته محصول و … نیز در نظر گرفته شده است.

سخن آخر
پخش مویرگی آیتمی است که در نسخه نوین پلاس هوشمند نوین ارائه شده است و دارای قابلیت‌های بسیاری است. این سیستم، شامل امکاناتی ویژه است. در حقیقت این سیستم علاوه بر برخورداری از امکانات اصلی ماژول فروش در کنار ماژول‌های انبار، دریافت و پرداخت و دفتر کل، می‌تواند نیازهای این کسب و کارها را به خوبی، پاسخ دهد. این سیستم، دارای انعطاف پذیری بالایی است و از این طریق، صاحبان کسب و کارهای فروشگاهی، با به کارگیری این سیستم نرم افزاری می‌توانند پیچیدگی‌های فرایند فروش مویرگی را از بین ببرند.

منبع:

https://www.hnovin.com/what-distribution-channel/

 


:: برچسب‌ها: پخش مویرگی , هوشمندنوین , پخش مویرگی , نرم افزار حسابداری , نرم افزار حسابداری هوشمند نوین ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تنخواه و تنخواه گردانی در حسابداری
سه شنبه 4 خرداد 1400 ساعت 12:44 | بازدید : 190 | نوشته ‌شده به دست المیرا ممحمدی | ( نظرات )

تنخواه و تنخواه گردانی از اصطلاحات پایه‌ای حسابداری محسوب می‌شوند که هر حسابدار یا فردی که برای انجام امور مالی شرکت یا سازمانی استخدام می‌شود، باید از مفهوم آنها اطلاع داشته باشد. در حال حاضر با گسترش فعالیت‌های سازمانی و افزایش تعداد شرکت‌ها، نیاز به آشنایی با این گونه مفاهیم و اطلاعات حسابداری بیش از پیش احساس می‌شود؛ به همین علت در این مطلب قصد داریم به معرفی کامل مفهوم تنخواه و تمام جزئیات مرتبط با آن بپردازیم.

تنخواه چیست؟

تنخواه مبلغی مشخص است که معمولا به صورت ماهانه برای انجام امور جزئی شرکت در نظر گرفته می‌شود. البته برای محاسبه ساده‌تر و درک مفهوم این عبارت نرم‌افزارهای کارآمدی مانند نرم افزار حسابداری هوشمند نوین وجود دارند، اما برای کمک به درک بهتر این مفهوم در ادامه به تعریف تنخواه گردان به زبان ساده خواهیم پرداخت.

هزینه‌های شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ معمولا مشخص است و از طریق چک پرداخت خواهند شد؛ اما در کنار این هزینه‌های مشخص، یک سری مخارج غیرقابل پیش‌بینی و جزئی نیز در همه شرکت‌ها وجود دارند که ممکن است شامل هزینه خوراکی، ایاب ذهاب، هزینه‌های پستی، پیک و موارد این چنینی باشند. روشن است که این هزینه‌ها را نمی‌توان از طریق چک پرداخت کرد و دسترسی همه کارمندان نیز به حساب شرکت وجود ندارد. به این ترتیب هر ماه مبلغی مشخص به عنوان تنخواه در یک حساب جداگانه واریز شده و مسئولیت آن با یک شخص خواهد بود تا برای هزینه‌های روزمره شرکت مورد استفاده قرار بگیرد.

مزایای تنخواه گردان حسابداری

مزایای تنخواه گردان حسابداری چیست؟

برای پرداختن به موضوع مزایای استفاده از سیستم تنخواه گردانی هوشمند نوین، ابتدا باید بدانیم که تنخواه گردان کیست؟ تنخواه دار یا تنخواه گردان شخصی مورد اعتماد است که مسئول استفاده و تسویه مبلغ تنخواه خواهد بود. این فرد که معمولا کارپرداز یا مسئول خرید شرکت است، موظف است این مبلغ را تنها در جهت مصارف شرکت استفاده کرده و در نهایت با اسناد و مدارک پرداخت‌ها، نسبت به این هزینه‌های صرف شده پاسخگو باشد. برای آگاهی بیشتر از نحوه استفاده از این اسناد و مدارک می‌توانید به مقاله گزارشات مالی در حسابداری در این سایت مراجعه کنید.

مزایای تنخواه‌ گردانی نیز موارد بسیاری را شامل می‌شود که موارد زیر از جمله مهم‌ترین این مزایا هستند:

  • سرعت بخشیدن به پرداخت بدهکاری‌های کوچک شرکت
  • کم کردن حجم بخشی از عملیات حسابداری
  • امکان کنترل وجوه نقد شرکت
  • کاهش تعداد عملیات بانکی روزانه

انواع تنخواه گردان

سیستم تنخواه گردانی به دو نوع تقسیم می‌شود که شامل تنخواه گردان ثابت و متغیر خواهد بود. در ادامه به تعریف هر یک ازاین موارد می‌پردازیم.

تنخواه گردان ثابت: در تنخواه گردانی ثابت، تنخواه دار هزینه‌های ماهانه را پیش‌بینی می‌کند و پس از تأیید حسابداری و مدیریت شرکت، این مبلغ پیش‌بینی شده در حساب تنخواه گردان قرار می‌گیرد. در پایان هر ماه نیز تنخواه گردان موظف است گزارش پرداختی‌ها را به حسابداری داده و نسبت به تسویه اقدام کند.

تنخواه گردان متغیر: در این روش بر خلاف روش قبل، مبالغ ماهانه توسط مدیریت شرکت تعیین شده و در حساب تنخواه‌دار قرار می‌گیرند و یا این که این مبلغ از طریق چک به او واگذار می گردد. مابقی مراحل در این روش نیز مانند مورد قبل است، یعنی تنخواه گردان باید در پایان هر ماه گزارشات پرداختی‌ها را در اختیار واحد حسابداری گذاشته و نسبت به تسویه اقدام کند.

دفتر تنخواه گردان حسابداری چیست؟

دفتر تنخواه گردان دفتری است که در اختیار تنخواه دار قرار می‌گیرد تا تمام هزینه‌های پرداختی را در آن با توجه به تاریخ انجام عملیات ثبت کند. این دفتر شامل مشخصات تنخواه‌دار، مبلغ اولیه تنخواه گردان، لیست هزینه‌ها و شرح آنها، ثبت اسناد کلیه دریافت و پرداخت‌ها و در نهایت بدهکاری و بستانکاری تنخواه دار است که تمام این موارد باید با دقت در این دفتر درج گردند.

رسیدگی به اسناد تنخواه گردان در حسابداری چگونه است؟

رسیدگی به اسناد و مدارک مربوط به هزینه‌های تنخواه گردانی از طریق دو روش قابل اجرا خواهند بود. در روش اول یا در روش سنتی، تنخواه دار موظف است تمام این اطلاعات را به صورت دستی ثبت کند. برای اجرای این روش ممکن است مشکلات بسیاری رخ دهد؛ مثلا ممکن است فرد در مرحله ثبت دچار خطا یا اشتباه گردد و یا اینکه بخشی از اسناد مربوط به پرداخت‌ها گم شود. بنابراین با توجه به مشکلات موجود ممکن است شرکت یا تنخواه گردان متحمل ضرر و زیان شوند.

روش دوم که یک روش سیستمی و ساده است، با استفاده از نرم ‌افزار حسابداری مناسب، قابل اجرا خواهد بود. در این روش تنها با دانلود رایگان نرم افزار تنخواه گردان، بسیاری از این مشکلات حل شده و دقت و سرعت انجام امور نیز بالاتر خواهد رفت. از دیگر مزایای استفاده از سیستم‌های نرم‌افزاری این است که امکان اطلاع مدیر از نحوه صرف هزینه‌ها در هر لحظه وجود دارد. همچنین انجام امور حسابداری مانند گزارش گیری و دریافت اسناد تسهیل خواهد شد.
تنخواه و تنخواه گردانی از ضروری‌ترین موارد سیستم حسابداری هستند که هر شرکتی برای پرداخت-های جزئی روزانه خود باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشد. این موارد به ظاهر ساده می‌‌توانند تا حدود زیادی بر کاهش میزان سوءاستفاده و ضرر و زیان شرکت‌ها مؤثر باشند. در حال حاضر انجام تمام این مراحل با نرم‌افزارهای هوشمند و رایگان تنخواه گردانی قابل اجرا است که می‌تواند بر سرعت و دقت روند انجام کار افزوده و مشکلاتی از قبیل گم شدن اسناد و مدارک پرداختی‌ها را برطرف نماید.

منبع:

https://www.hnovin.com/petty-cash/



:: برچسب‌ها: نرم افزار حسابداری ,
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
مالیات بر حقوق چیست؟
دو شنبه 3 خرداد 1400 ساعت 11:23 | بازدید : 203 | نوشته ‌شده به دست المیرا ممحمدی | ( نظرات )

مالیات بر حقوق چیست؟ مالیات حقوق یکی از انواع مالیات است که در دسته بندی مالیات‌های مستقیم قرار می‌گیرد؛ بنابر آنچه در ماده‌ی یک مالیات‌های مستقیم ذکر شده است، مالیات بر حقوق بر عهده‌ی تمام کسانی است که چه در داخل چه در خارج از کشور، به فعالیت‌های اقتصادی، خدماتی یا هر نوع فعالیت دیگری می‌پردازند که به کسب درآمد منتهی می‌شود. اگر شما صاحب کسب‌ وکاری هستید و پرداخت حقوق کارکنان بر عهده‌ی شماست، پس این مقاله می‌تواند برایتان مفید باشد. اما آنچه بیش از این مقاله می‌تواند برایتان مفید باشد، همراهی تیم هوشمند نوین در کنار شماست. ما شما را تنها نمی‌گذاریم. شما نیز همراه ما باشید.

تیم هوشمند نوین، که همیشه در امور حسابداری در کنارتان ایستاده است، این بار شما را که صاحب کسب‌وکار هستید، با نرم افزار حسابداری حقوق و دستمزد همراهی خواهد کرد و برایتان این امکان را فراهم می‌نماید که با فراغ بال و بدون نگرانی بتوانید، هر ماه به موقع و عادلانه، سهم هر کارمند خود را پرداخت کنید. اما فراموش نکنید که کافی بودن اطلاعاتتان در زمینه حقوق، علی‌الخصوص مالیات بر حقوق می‌تواند شما را بیش از پیش همراهی نماید و به کمک‌تان بیاید. ما شما را با این مقوله نیز آشنا می‌نماییم.

مالیات حقوق

مالیات بر حقوق چگونه محاسبه می‌شود؟

برای محاسبه‌ی مالیات برحقوق از دو روش تجمیعی و عادی استفاده می‌شود. در روش محاسبه‌ی عادی، بخشی از درآمد فرد که مشمول مالیات می‌شود در جدول محاسباتی مالیات قرار می‌گیرد و خروجی به عنوان مالیات بر حقوق پرداخت می‌شود.
در نحوه‌ی محاسبه تجمیعی، ابتدا میزان دریافتی فرد از آغاز سال تا ماهی که قصد پرداخت مالیات را دارید، محاسبه و در جدول قرار می‌گیرد. مبلغ به دست آمده در تعداد ماه‌ها ضرب می‌شود. این عدد با عدد مبلغ مالیات فرد که تاکنون پرداخت کرده، مقایسه می‌شود. اگر مالیات محاسبه شده کمتر باشد، مبلغ مالیات صفر می‌شود، اما چنانچه بیشتر باشد، ما به ازاء آن پرداخت می‌شود. هر کارفرما موظف است تا میزان مالیات هر کدام از کارکنان خود را محاسبه نموده و پس از کسر مالیات، حقوق را پرداخت می‌نماید. میزان مالیات تعلق گرفته به هر فرد، بر اساس قوانین مشخصی صورت می‌گیرد که هر سال توسط دولت مشخص و اعلام می‌گردد. نرم‌افزار محاسبه‌ی حقوق و دستمزد هوشمند نوین، این امکان را در اختیارتان قرار می‌دهد که با توجه به بروز بودن قانون مالیات کشور، به سادگی محاسبات مالیاتی کسب وکارتان را تعیین نمایید و علاوه بر آن از آنجا که شامل آیتم‌ها و موارد گوناگون است این قابلیت ایجاد می‌شود که زاوایای دیگر کاری خود را نیز، از جمله محاسبه نهایی حقوق ماهانه، میزان سنوات، بیمه و حتی عیدی کارکنان را با جزئیات دقیق در دست گیرید. اینکه بتوانید به سادگی میزان عیدی هر یک از کارکنان را در انتهای هر سال با جزئیات کامل در دست داشته باشید خود یک قدم مثبت در شلوغی جمع‌بندی اسناد اخر سال است.

جدول مالیات بر حقوق

مالیات بر حقوق به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

مالیات بر حقوق، جزو انواع مالیات‌هایی است که هر فردی باید پرداخت نماید که در ازای انجام کار یا ارائه‌ی خدمتی که برای شخص حقیقی یا حقوقی دیگری انجام می‌دهد، مبلغی را دریافت می‌کند. پرداخت این مالیات بر عهده‌ی شخص کارفرماست که پس از قرار دادن حقوق هر فرد در جدولی که اداره‌ی دارایی هر سال منتشر می‌نماید، کسر کرده و به حساب اداره‌ی دارایی و اقتصاد می‌پردازد. مالیات بر حقوق و دستمزد زیر مجموعه مالیات‌های تکلیفی و مستقیم محسوب می‌شود. از آن روی که تکلیف محاسبه‌ی مالیات حقوق کارمندان، بر عهده‌ی کارفرمایان است در دسته‌ی مالیات‌های تکلیفی قرار می‌گیرد و از آن‌جهت که مالیات، مستقیما از دستمزد کسر می‌شود در راسته‌ی مالیات‌های مستقیم قرار می‌گیرد.

بنابر ماده 82 قانون مالیات‌های مستقیم، افرادی ملزم به پرداخت مالیات بر حقوق هستند که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگری باشد و در ازای واگذاری نیروی کار خود (که براساس زمان انجام کار یا خروجی کار محاسبه می‌شود) مبلغی را به صورت نقدی یا غیر نقدی دریافت می‌کند. متن دقیق ماده قانونی که در سال 1394 اصلاح شده است به شرح زیر است:

مالیات حقوق و دستمزد در واقع در مورد افرادی صدق می‌کند که دارای حقوق هستند و بیمه تامین اجتماعی به آنها تعلق گرفته است. در این صورت کارفرمایان این افراد باید میزان مالیات بر حقوق آنها را محاسبه نمایند و این مبلغ را به حساب وزارت امور اقتصاد و دارایی پرداخت کنند.

نکته‌ی مهم دیگری که باید به عنوان کارفرما مدنظر قرار دهید این است که هرچند سقف درآمدی هر فرد، تعیین‌کننده‌ی میزان مالیات است، اما عواملی مانند تورم، شرایط اقتصادی، وضعیت شغلی و … می‌توانند بسیار موثر باشند. با این حال، نرم افزار محاسبه‌ی حقوق هوشمند نوین، حقوق پرداختی کارمندانتان را به سهولت محاسبه می‌نماید و شما می‌توانید به سادگی و با اطمینان از صحت محاسبه، به پرداخت حقوق بپردازید.
به طور کلی، و برمبنای جدول مالیاتی که اداره دارایی آن را تنظیم کرده است، تمام بخش‌های دریافت حقوق، به غیر از حق ماموریت، شامل پرداخت مالیات می‌شود.
در هر سال، مواردی هستند که از پرداخت مالیات معاف می‌شوند. این موارد عبارتند از:

  • ماموریت
  • هزینه‌ی درمان
  • دو هفته بیمه سهم کارگر
  • سنوات خدمت و مرخصی بازنشستگی

 

سخن پایانی

هر سال دولت، نحوه‌ی محاسبه‌ی مالیات سال بعد را تعیین و منتشر می‌نماید. مواردی مانند هزینه‌های درمانی پرسنل، ماموریت، سنوات خدمت و مرخصی هنگام بازنشستگی و دو هفته بیمه سهم کارگر از پرداخت مالیات بر حقوق معاف می‌باشند. اما هوشمند نوین، که همیشه در امور حسابداری، همراه و هم‌پای کارفرمایان است، این‌بار نیز آنان را تنها نگذاشته است و با ارائه‌ی نرم‌افزار هوشمند محاسبه‌ی حقوق و دستمزد به آنان کمک کرده است تا بتوانند به سهولت، با در نظر گرفتن مواردی مانند میزان مرخصی‌ها و یا ساعات کاری یا درنظر گرفتن میزان خدمت ارائه شده، به محاسبه‌ی حقوق و محاسبه عیدی پایان سال هر فرد بپردازند و به کارفرما کمک می‌کند تا با محاسبه مالیات بتواند به عدالت حقوق هر فرد را پرداخت نماید. هوشمند نوین، همیشه با شماست و امور حسابداری، تخصص این مجموعه است؛ نرم‌افزارهای حسابداری هوشمند نوین یک کلیک با شما فاصله دارند، کافیست انتخاب کنید!

منبع:

https://www.hnovin.com/salary-tax/ 

 

 


:: برچسب‌ها: مالیات بر حقوق , هوشمند نوین , هوشمندنوین , حسابداری , نرم افزار حسابداری ,
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1